Skip to content

Food truck – pomysł na własny biznes?

Przeczytasz w ciągu 6 minut

Szukasz rozwiązań, które pozwolą Ci stać się niezależnym. Problemem pracy „dla kogoś” jest często niedocenienie i zarobki, które nie są satysfakcjonujące. Warto więc poszukać biznesu, który nie wymaga zbyt dużego nakładu finansowego i jednocześnie otwiera duże możliwości. 

Food truck – jak zacząć?

Któż nie chciałby być kowalem własnego losu, podejmować samodzielne decyzje i decydować kiedy i jak chce pracować. To ekscytujące robić to co się kocha i jeszcze na tym zarabiać. Jeśli lubisz pracę z ludźmi, jesteś otwarty i kreatywny, a przede wszystkim nie boisz się wyzwań i chcesz od życia czegoś więcej to własny food truck biznes może być pierwszym krokiem w osiągnieciu sukcesu. Wciąż zastanawiasz się nad biznesem food truck i nie wiesz jak zacząć? Rozejrzyj się i popatrz jak radzą sobie inni! Bądź kreatywny!

Food truck – ten biznes się opłaca!

Ludzie uwielbiają spędzać czas z rodziną i przyjaciółmi jedząc, pijąc i dobrze się bawić. Wystarczy udać się na wszelkiego rodzaje targi, festiwale, koncerty czy wydarzenia lokalne, aby zobaczyć jak całymi rodzinami spacerują i … zajadają się specjałami. Szczególnie teraz, po pandemii jesteśmy spragnieni spędzania czasu na zewnątrz, w otoczeniu innych ludzi. Przy okazji coraz częściej jemy na mieście – bo tak jest szybciej i przyjemniej. Szczególnie, gdy pogoda sprzyja wiosną i latem spędzamy czas aktywnie na świeżym powietrzu. 

Rosnące zainteresowanie posiłkami „na mieście” napędza rynek gastronomiczny. Coraz więcej osób decyduje się porzucić dotychczasowe zajęcie i spróbować własnych sił w tym biznesie. Jednak koszt utrzymania własnego lokalu dla wielu początkujących przedsiębiorców mogą okazać się nie do przejścia. Dodatkowo wysokie koszty utrzymania lokalu przekładają się na wysokie ceny w menu co z kolei odstrasza gości. Rozwiązaniem tego problemu są food trucki w których możemy zjeść dobrze, nie wydając fortuny. 

Koszty początkowe

Chcąc uruchomić własny biznes trzeba liczyć się z poniesieniem początkowych kosztów takich jak kupno samochodu food truck a także jego wyposażenie. 

  • kupno samochodu food truck może kosztować od 30 tysięcy do nawet 200 tysięcy złotych. Wszystko zależy od tego czy chcemy kupić samochód używany, czy też nowy
  • należy pamiętać także o wyposażeniu food truck w niezbędny sprzęt. W zależności od tego jaką kuchnię zamierzamy przygotowywać w jego wnętrzu, koszt może wahać się od kilku do kilkudziesięciu tysięcy złotych. Pamiętajmy, że istnieje możliwość kupna używanego food trucka z całym wyposażeniem. Niejednokrotnie takie rozwiązanie może okazać się znacznie bardziej korzystne.
  • dodatkowo trzeba liczyć się z comiesięcznymi kosztami prowadzenia własnego food trucka: należeć do nich będzie dzierżawa miejsca postojowego  (od około tysiąca złotych miesięcznie) oraz o kosztach paliwa i zaopatrzenia, które również będą wynosiły od kilku do kilkunastu tysięcy w zależności od naszych pomysłów

Food truck zarobki

W zależności od rodzaju prowadzonego food truck zarobki mogą się znacznie różnić. Jeśli jesteś kreatywny, a serwowane przez Ciebie potrawy znajdą uznanie klientów to możesz liczyć nawet na kilkadziesiąt tysięcy miesięcznie. W biznesie tym wszystko zależy od chęci i determinacji. Możesz więc bez problemu poradzić sobie z opłaceniem ZUS-u, zaciągnięciem kredytu na biznes czy wypłacenia pensji pracownikom.

Jednak pamiętaj, że jeśli nasz food truck będzie stał tylko w jednym miejscu, bez objazdów po wszelkiego rodzajach eventów to i zarobek będzie znacznie niższy. Tak samo jeśli Twój food truck biznes będzie jedynie dodatkowym zajęciem i wyjedziemy nim wyłącznie w wolny weekend. 

Własny food truck biznes – pozwolenia

Jak wiadomo, każdy biznes rządzi się własnymi prawami. Aby prowadzić biznes taki jak gastronomiczny food truck pozwolenia będą niezbędne. Rozważając więc otwarcie własnego food trucka powinieneś dowiedzieć się jakie kryteria należy spełnić, aby możliwa była sprzedaż posiłków prosto z samochodu.

Jako, że jest to punkt gastronomiczny niezbędne będzie spełnienie wymagań sanitarnych.  Warto zaznaczyć, że pozwolenie na całkowite przygotowywanie posiłków w food trucku może okazać się problemem, jednak jest na to rozwiązanie. Wystarczy, że personel uzyska pozwolenia sanitarno-epidemiologiczne, a w samym food trucku będziesz bazować na gotowych półproduktach, kupując je od firm posiadających pozwolenia na ich produkcję. Warto więc przed otworzeniem własnego food trucka zorientować się jak uzyskać książeczkę sanepidowska

Pamiętaj również, że będzie potrzebne pozwolenie na użytkowanie przestrzeni w której bazowo będzie stał food truck. Plusem mobilnego punktu gastronomicznego jest natomiast brak podatku od nieruchomości jaki występuje przy prowadzeniu własnej restauracji.  

Droga do sukcesu – food truck franczyza

Jeśli nie masz zbyt dużego doświadczenia w gastronomii, a prowadzenie własnego biznesu już na etapie planowania wydaje się skomplikowane możesz skorzystać z gotowych rozwiązań bazując na doświadczeniu innych. Obecnie na rynku istnieje wiele firm udostępniających swoje know how i narzędzia do pracy – samochód z całym sprzętem, platformę do zamawiania produktów i wsparcie czyli franczyzę na food truck. Dodatkowym plusem takiego rodzaju biznesu jest często już zbudowana rozpoznawalność marki. 

Skąd wziąć środki na własny biznes – dofinansowanie na food trucka

Dobry biznesplan może okazać się kluczem do sukcesu. Możesz przecież starać się o dofinansowanie na własny food truck z środków unijnych. Warto więc zorientować się w urzędzie gminy kiedy i gdzie możesz złożyć stosowny wniosek. Poświęć czas na przygotowanie profesjonalnego planu sprzedaży i promocji mobilnej restauracji. 

Autor artykułu

Zobacz także

Dołącz do dyskusji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *