Skip to content

Pomysł na biznes: kawiarnia – koszty, biznesplan, zarobki

Przeczytasz w ciągu 7 minut

Od zawsze marzyłeś o własnym biznesie w branży gastronomicznej? Być może własna kawiarnia jest tym idealnym pomysłem? Interesujesz się baristyką, kochasz obsługę klienta i jednocześnie masz pomysł, jak na tym zarobić? Koniecznie dowiedz się, jak otworzyć kawiarnię i ile zarabia właściciel kawiarni w Polsce? Pamiętaj, że wiele zależy od regionu, w jakim rozpoczniesz własną działalność!

Własna kawiarnia – jak zacząć? Jakich błędów unikać?

Prowadzenie własnej działalności gospodarczej, szczególnie w branży gastronomicznej nie jest prostym zadaniem. Zanim rozpoczniesz jakiekolwiek działania w tym zakresie, weź pod uwagę wszystkie za i przeciw. Własna kawiarnia może być przyjemnym i jednocześnie dochody biznesem, pod warunkiem że zastosujesz się do kilku zasad:

  1. Nie bądź zbyt optymistyczny. Oczywiście pozytywne nastawienie jest ważne, ale pamiętaj też o tym, by dokładnie oszacować swoje możliwości i koszty przedsięwzięcia.
  2. Zdobądź doświadczenie. Jeśli marzysz o własnym biznesie, koniecznie zdobądź doświadczenie np. jako barista. W przeciwnym razie konieczne będzie zatrudnienie profesjonalnego baristę, co podniesie koszty prowadzenia kawiarni.
  3. Dobrze zaplanuj swoje działania. Stwórz dobry biznesplan, przeanalizuj konkurencję, a dopiero wtedy zacznij działać.

To podstawowe zasady, które pomogą Ci w rozpoczęciu realizacji marzeń. Jak otworzyć kawiarnię i nie zwariować? Przede wszystkim uporządkuj swoje działania. Masz już pomysł, plan na biznes oraz wybrałeś lokalizację? To dobry początek. Pomysł na kawiarnię powinien być na tyle ciekawy, aby przyciągnął uwagę potencjalnych klientów w danym regionie. Na samym początku pomyśl też, jakie nakłady finansowe przeznaczysz na reklamę. Działania reklamowe w biznesie gastronomicznym przynoszą największe efekty.

Jak powinien wyglądać biznesplan dla kawiarni? Podpowiadamy!

Dobrze opracowany biznes plan kawiarni to dobry początek, by osiągnąć sukces. Dokument powinien zawierać takie informacje, jak:

  • opis kawiarni i planowanych działań;
  • analizę konkurencji;
  • prognozy finansowe;
  • analizę SWOT;
  • opis planowanej kadry pracowniczej;
  • plan technologiczny;
  • dokładny opis wizji oraz misji przedsiębiorstwa;
  • działania marketingowe.

Uwzględnij wszystkie te elementy i opisz je dokładnie. Tylko wtedy dowiesz się, ile kosztuje otworzenie kawiarni oraz po jakim czasie własna kawiarnia zacznie przynosić widoczne zyski. Nie masz wystarczającej wiedzy oraz narzędzi, aby stworzyć samodzielnie biznesplan? W takim razie postaw na pomoc specjalistów z zakresu marketingu i planowania biznesu.

Jak otworzyć kawiarnię? Krok po kroku

Wydaje Ci się, że masz świetny pomysł na kawiarnię i chcesz go zrealizować jak najszybciej? Pamiętaj o kilku ważnych zasadach, a mianowicie:

  • powierzchnia lokalu gastronomicznego pod kawiarnię nie powinna być mniejsza niż 40 metrów kwadratowych;
  • lokal powinien mieć stały dostęp do światła dziennego;
  • powierzchnia lokalu powinna być zaplanowana zgodnie z wytycznymi sanepidu;
  • sprzęt powinien posiadać atesty PZH (Państwowy zakład higieny);
  • pracownicy powinni mieć aktualną książeczkę sanepidu.

Nigdy nie otwieraj też lokalu zbyt blisko innych kawiarni. W ten sposób nie tylko tworzysz negatywną konkurencję, ale w skrajnych przypadkach narażasz się na niepowodzenie w branży. Lokal gastronomiczny możesz prowadzić w formie:

Jeśli zależy Ci na czasie, wybierz JDG. Dzięki temu szybko założysz nową firmę, dopełnisz wszelkich formalności oraz otworzysz wynajęty lokal. Oto kilka kroków, o jakich musisz pamiętać podczas rejestracji kawiarni jako nowej działalności:

  1. Stwórz biznesplan.
  2. Określ PKD dla działalności gastronomicznej (dla kawiarni najlepszy będzie PKD 56.29Z).
  3. Wybierz formę opodatkowania (możesz zastosować zasady ogólne, podatek liniowy, kartę podatkową  lub ryczałt od przychodów ewidencjonowanych).
  4. Złóż wniosek o wpis do CEIDG.
  5. Złóż odpowiednią deklarację w ZUS i US.
  6. Załóż konto firmowe i zadbaj o kasę fiskalną lub terminal płatniczy.

Kasa  fiskalna wraz z terminalem przyda Ci się szczególnie w przypadku działalności gastronomicznej. Wielu klientów preferuje bezgotówkową formę płatności. Jeśli już montujesz terminal, wybierz także odpowiednie konto firmowe. Banki często proponują wynajem terminali dla przedsiębiorców na atrakcyjnych warunkach. Sprawdź ranking kont firmowych i wybierz idealny rachunek bankowy dla własnej kawiarni.

Pamiętaj, że do legalnego rozpoczęcia prowadzenia kawiarni potrzebujesz zgody Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego. Na etapie oczekiwania na pozwolenie przeprowadzona zostanie tzw. inwentaryzacja lokalu z opisem technologicznym. Na 2 tygodnie przed planowanym otwarciem musisz też dokonać odbioru sanitarnego i przygotować:

  • projekt budowlany lokalu;
  • projekty branżowe;
  • informacje o odstępstwach np. brak oświetlenia w miejscu pracy;
  • dokumenty dotyczące wentylacji;
  • i inne…

Więcej na temat wymogów sanitarnych przeczytasz na stronie Internetowej sanepidu.

Jakie są koszty otwarcia prowadzenia własnej działalności w postaci kawiarni?

Niedoszacowanie kosztów początkowych oraz późniejszego prowadzenia własnej kawiarni to pierwszy krok do upadku biznesu. Weź pod uwagę, że samo zarejestrowanie działalności gospodarczej nie generuje wysokich kosztów (oprócz tych związanych z uzyskaniem koncesji na alkohol oraz pozwoleń sanepidu). Na koszty prowadzenia i otwarcia kawiarni wpływa wiele aspektów takich, jak:

  • lokalizacja;
  • czynsz za lokal;
  • opłaty pracownicze;
  • koszt zakupu materiałów potrzebnych do prowadzenia kawiarni;
  • koszt zakupu i serwisowania sprzętu baristycznego.

To podstawowe elementy, jakie mają wpływ na to, ile kosztuje otworzenie kawiarni. Co ciekawe, w niewielkich miejscowościach koszt otwarcia biznesu tego typu może oscylować w granicy ok. 50 000 złotych, natomiast w większych miejscowościach w Polsce np. Warszawie osiągnie kwotę nawet kilkuset tysięcy złotych. Wiele zależy od tego, w co chcesz zainwestować i jaką masz koncepcję na kawiarnię. Oto przykładowe koszty prowadzenia i uruchomienia lokalu gastronomicznego w postaci kawiarni:

  • czynsz za lokal: od 2 do 15 tys. złotych miesięcznie;
  • pracownicy: od 0 do 6 tys. złotych miesięcznie (możesz pracować sam);
  • dostosowanie lokalu pod własną koncepcję: średnio od 15 tys. złotych w górę;
  • zakup towarów (kawa, woda i inne): od kilku do kilkunastu tysięcy złotych miesięcznie;
  • odstępne dla właściciela lokalu (jeśli wynajmujesz): nawet do 150 tys. złotych.

Jak widzisz, koszty początkowe mogą być całkiem spore. Na szczęście jeśli wiesz, jak założyć działalność gospodarczą krok po kroku, na pewno zorientujesz się także w temacie dotacji dla nowych firm. W ramach pomocy np. z Urzędu Pracy możesz otrzymać dofinansowanie kilkudziesięciu tysięcy złotych na otwarcie nowego biznesu.

Ile zarabia właściciel kawiarni? To ważne!

Zarobki zależne są od podobnych czynników, jak i koszty w przypadku pomysłu na kawiarnię. Dla przeciętnej wielkości lokali w średnich miastach zarobki netto oscylują nawet w okolicach 10 tys. złotych miesięcznie. Jeśli dodatkowo zainwestujesz w działania marketingowe i przyciągniesz uwagę potencjalnych klientów, istnieje szansa, że nawet podwoisz te zarobki. W niewielkich miejscowościach koszty prowadzenia firmy są mniejsze, ale i zarobki osiągają znacznie niższy pułap. 

Wciąż zastanawiasz się, ile zarabia właściciel kawiarni? W tym przypadku zarobki mogą być naprawdę pokaźne. Wiele zależy od tego, jaki masz pomysł na biznes oraz co zrobisz, by stale obsługiwać jak największą liczbę klientów. Liczą się też koszty. Im będą większe, tym mniejszy zysk netto osiągniesz.

Advertisement
Autor artykułu

Zobacz także

Dołącz do dyskusji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *